Jdi na obsah Jdi na menu

Šalenaja pčolka

v první řadě musím upozornit, že dále čtete jen na vlastní nebezpečí a odmítám jakoukoli odpovědnost za to, jestli se stanete na této kouli závislé... dalším čtením jste tímto upozorněny na časové jakož i finanční ztráty které Vám vzniknou výrobou a nákupy ohňovek a rokajlu ... Jestli budete číst i tak dál, tak přeju hodně štěstí a trpělivosti, ale musím zdůraznit, že jsem vás varovala 

Obrazek

K výrobě kuličky budeme potřebovat: 2 velikosti ohňovek (30 ks 4 mm - zelená, 60 ks 3 mm-černá), 2 barvy rokajlu (např. 11R), vlasec (0,2 mm), jehlu

Obrazek

První fáze - základová kulička
Krok 1)
Obrazek Střídavě navlékneme doprostřed asi 1,5 metru dlouhého vlasce vždy 2 modré rokajly a 1 zelenou ohňovku (4 mm) dle obrázku. V poslední ohňovce zkřížíme oba konce vlasce. Z takovýchto kroužků se bude skládat celý základ kuličky.

2) navlékáme vždy na pravý konec vlasce 2 rokajly a na levý střídavě 2 rokajly a 1 ohňovku, tak, aby na vlasci bylo 10 rokajlů a 4 ohňovky, Obrazekpátou ohňovkou zkřížíme oba konce vlasce... Obrazek

3) Potom vždy na pravou stranu přidáme rokajl a provlékneme ohňovkou:
Obrazek

pokračujeme dalším kroužkem celkem z 10 rokajlů a 5 ohňovek a zkřížíme v poslední ohňovce:
Obrazek Krok 3 opakujeme od začátku až do konce "prvního patra" kuličky:
ObrazekObrazekObrazekObrazek V tomto kroku musíme již doplnit rokajl a protáhnout ohňovkou dvakrát - jde o poslední kroužek, který se spojuje s prvním kroužkem v "prvním patře" kuličky, doplníme pak tedy do dalšího kroužku jen rokajl a jednu ohňovku, rokajl vlevo a pátou ohňovkou zkřížíme:
 Obrazek

4) další patro začínáme podobně jako krok 3: ObrazekObrazek

A dále musíme doplňovat vpravo rokajl a protahovat ohňovkou u každého kroužku už stále minimálně nadvakrát, v posledním kroku třikrát:

Obrazek a doplňujeme korálky do kompletního kroužku, pátou ohňovkou zkřížíme:
Obrazek Takto dokončíme druhé patro kuličky.

5) 
Obrazek

Když dospějeme ke konci patra, 3x doplníme rokajl a provlékneme ohňovkou:Obrazek Doplněním rokajlů na oba konce, doplněním poslední ohňovky a zkřížením vlasců se nám kulička uzavře, v tento okamžk je poslední možnost umístit dovnitř případnou kuličku pro zpevnění. V tomto případě jsem to ale neudělala.
Obrazek
Pro dokončení základní kuličky zbývá už jen doplnit 5x rokajl do posledního kroužku:
Obrazek Ve vhodném místě pro zpevnění uděláme uzlík a pokračujeme do druhé fáze - obšívání kytiček.

2. fáze - obšívání

6) do každého kroužku všijeme kytičku z metalického rokajlu a černých 3mm ohňovek. Pro tuto fázi je vhodné si vlasec navléct do jehly a pracovat budeme pouze s jedním koncem vlasce. Až je moc krátký, začneme obšívat z druhého konce vlasce.
Obšívání provádíme tak, že vlasec vždy vychází mezi dvěma modrými rokajly základní kuličky a kytička se vyšije do volného středu každého kroužku... Naznačení, jak vyšívat kytičky je zde:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Jenom podotýkám, že rokajl je u každé strany každé ohňovky, nahoře i dole. Nakonec každé kytičky je dobré prošít vnitřní kroužek kytičky, aby středy byly pěkně stejnoměrné.

Až jsou vyšité všechny kytičky, zauzlujeme a kulička je hotová:

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Šité - kuličky, donuty, ...

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jarka - nausnice

15. 12. 2013 22:43

Dekuji moc za navod,jstre sikovna a me se ttake povedly.Vesele Vanoce jarka

Hanka - super návod na kuličky

1. 9. 2013 11:53

Ta kulička je super,sice jsem dvakrát párala,ale výsledek úžasný nejsem tak nešikovná jak jsem si myslela,chce to trpělivost,díky za návod.

Evitk@seznam.cz - kulička

15. 5. 2013 22:11

návod

kolečko - vyšívaní

30. 9. 2012 12:03

Ta kytička jak se do kuličky všije je blbně nafocená!!nechápu to kdyby to bylo aspon popsany...:( :( kulička bez vyšití se navíc nedá jen tak použít vypadá dibně... jak fotbalovej míč... pomozte jak vyšít stačil by mi psaný návod... ;)

Monika - pomoc

14. 5. 2012 21:45

Tu všívanou kytičku nechápu :-( ztratila jsem se u druhého obrázku. Tam to nějak nechápu. U prvního obrázku je 3x rocail a dvě ohnovky a druhého najednou jsou už 3 ohnovky :-( Prosím o radu... děkuji

Iva J. - Re: pomoc

7. 8. 2012 18:48

rozešívání jednotlivých kytiček už jsem podrobně nefotila, fotku po každém navlečení rokajlu jsem nedělala, vzhledem k tomu, že je vidět, co má být výsledkem, předpokládala jsem, že to stejně jako já odvodíte podle postavení korálků. Tato kulička není pro vyložené začátečníky, takže pokud to nejde, můžete spíš použít třeba jeden větší korálek doprostřed dírky, kam by byla vyšitá kytička.

adka - ako na kvetinky

7. 6. 2012 9:50

dievčatá, mne tie kvetinky nevychádzali, tak som to urobila takto: 2 rokajly, ohnovka, jeden rokajl, ohnovka a dva rokajly a niť som ťahala podľa návodu a potom 2 rokajly, ohnovka, pretiahla som to cez stredový rokajl a zas ohnovka a dva rokajly. A potom už len dva rokajly a ohnovka zas do stredového rokajlu a ide sa na ďalšie políčko. Takto vám to výjde - a je to veľmi pekné :-) lebo podľa návodu mi to nešlo a bolo to v strede také škaredé - asi to dobre nevidím, ale toto mi vyšlo, tak odporúčam :-)

Iva J. - Re: ako na kvetinky

7. 8. 2012 18:46

je to tak, takto jsem to dělala, spíš podle toho, co chci, aby byl výsledek. Je možné také místo vyšití kuličky dát třeba kytičku z mačkaného korálku, která má dírku naplocho, možností je mnoho

Kate - Prosím o radu

31. 7. 2012 17:15

Kulička je skvělá, jednoduchá:) ..Ale nějak nemůžu pochopit, jak se dělá ta kytička :(, prosím o podrobnější návod.

Iva J. - Re: Prosím o radu

7. 8. 2012 18:44

nafocené to bohužel nemám, prostě jsem to vyšívala tak, aby to vyšlo... postupně po jedné ohňovce a jednom rokajlu najednou

saška - =)

22. 2. 2012 8:02

máš to hezký

kaja - uf!

22. 1. 2010 20:04

Prave jsem dokoncila zaklad kulicky, ale nejdou mi tam udelat ty kyticky. nevim jestli to delam ze spatnych koralek a proste se mi to tam nevejde, nebo to nechapu :-(....

sedos - Re: uf!

20. 1. 2011 11:11

já ty kytičky dělám jen z rokajlů, jen jich je větší počet než kdybych dělala ohňovky a rokajly. Chce si to na jedné kytičce vyzkoušet a odpočítat! Jinak kulička je fakt super! Už mám hotovou kostru a třetinu všívaných kytiček :-)

Klárka - Kytička

18. 12. 2010 7:41

Dobrý den, kulička je super, vypadá to skvěle, jen se mi nepodařilo do těch oček vyrobit tu kytičku, nějak se mi to prostě nedaří, proto jsem chtěla požádat, zda by bylo možné přidat ještě podrobnější návod nebo třeba jen nákres té kytičky. Děkuju moc

Pavla - Jehly

24. 4. 2010 13:31

Hihi, taky hryžu do vlasce :-)

Návod vypadá jednoduše a kulička nádherně, vyzkouším to!!!

Iva J. - Jehly

6. 2. 2010 7:50

s jehlami je potíž, to je fakt, ale já to řeším tak, že vlasec trochu zubama skousnu naplacato :) pak už to jde navlíct

Janka - Super!!!

5. 2. 2010 19:16

Do posledniho pismenka splneno ;o) Financne zrujnovana nakupem ohnovek ;o) Diky za tenhle super ukazkovy navod ;o)

Rada pro japonku: ja si ocka jehel roztahuju pomoci spicky druhe jehly. Nekdy to nevyjde a ocko se rozpadne, ale pri trose opatrnosti se to da zmaknout ;o)

Iva J. - Re: uf!

2. 2. 2010 15:47

Je potřeba mít menší korálky, tak aby se vešly do základního kroužku. Já používám 4mm korálky na základ a 3mm na kytičky... plus rokajl

sadra - cool

1. 2. 2010 20:09

it is verry cool ! :-)

japonka - Dotaz

1. 1. 2010 17:42

Dobrý den.Potřebovala bych poradit jakou použít jehlu(její číslo) na vlasec 0,2 mm.Ty co jsem si objednala tak mě vlasec nejde vsunout do ouška.Děkuji za odpověď.